Lederen meubelen
Het blijft een combinatie die voor heel wat mensen gelijk staat met het summum van luxe. Het streelzachte karakter en de onvergelijkbare uitstraling die zo eigen zijn aan dit natuurproduct, zullen daar niet vreemd aan zijn.
Inderdaad, leder is een geschenk van moeder natuur. En dat kunt u voelen, zien en ruiken! U hoeft dan ook geen doorwinterde kenner te zijn om echt leder van synthetische dubbelgangers te onderscheiden. Minder evident is het om de verschillende soorten leder onderling uit elkaar te houden. Ook in de meubelsector wordt gebruik gemaakt van een aantal varianten die qua kwaliteit, comfort en levensduur sterk van elkaar verschillen…
Bij de aankoop van meubelen met een bekleding in leder laat het gros van de consumenten zich grotendeels leiden door hun zintuigen.
Toch is een verkeerde beoordeling of een foute interpretatie van bepaalde karakteristieken uit de lucht gegrepen. Een klein voorbeeld: nerven worden soms onterecht geïnterpreteerd als punten die het leder zwak maken. Dit terwijl de aanwezigheid van nerven net een teken is van een fijnere afwerking en een goede kwaliteit. Het is niet altijd eenvoudig om een juiste inschatting te maken…
Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en daardoor bijzonder geschikt voor het vervaardigen van kledij en meubelen. Leder heeft traditie. Dankzij het looien komt men van de ruwe huid tot een duurzaam, zacht en soepel leder, een moeizame en lange weg wordt hierbij afgelegd. De prijs van het leder wordt bepaald door de grootte en de gaafheid van de dierenhuid. Leder is levend materiaal dat ademt en flexibel is. Nerven, poriën, littekens, insectenbeten, kleurverschillen,... maken elk stuk leder uniek. Hoog tijd dus voor een overzicht van de meest gebruikte ledersoorten en hun eigenschappen.
Ledersoorten en eigenschappen
Glad leder, dik leder en antiek leder
De omzetting van huid naar leder vraagt ongeveer dertig tot vijftig bewerkingsfasen. Dit hele proces, dat al snel een drietal weken kan duren, noemt men het looien van leder. De kant van de huid waar vóór het looien de beharing of de wol was, de zogenaamde nerfhuid, wordt glad leder. De andere zijde wordt daim of suède.
Zwaar en sterk leder met een dikte van minstens 2 mm, noemt met dik leder. Door bijkomende inkrimpingprocédés wordt de nerfstructuur extra geaccentueerd, wat aan dit dik leder zijn typische, rustieke karakter verleent.
Antiek leder is leder van de meest hoogwaardige kwaliteit. Hiervoor worden uitsluitend uitgelezen huiden gebruikt. Dit leder wordt vaak donker geverfd en met speciale lak afgewerkt waardoor het zijn typisch antieke patine verkrijgt.
Gepigmenteerd of gedekverfd leder
Gedekverfd leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet-doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen. Deze fixeerlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf (zonlicht, vuil,vocht, etensresten,...). Huiden met kleine oneffenheden en natuurlijke kentekens kunnen verwerkt worden tot gepigmenteerd leer waardoor prijstechnisch deze leersoort ook zeer aantrekkelijk blijft.
Daarom is deze ledersoort ideaal voor een gezin met kinderen. Onderhoud en reiniging is wel noodzakelijk, aangezien de beschermlaag anders gaat barsten.
Semi-aniline leder
Het is een prachtige, soepele leersoort met een duidelijke combinatie van de praktische positieve kenmerken van gepigmenteerd leer en de natuurlijke uitstraling en comfort van zuiver aniline leer.
Long-life leder is een vorm van semi-aniline leder. Wat de prijs betreft, ligt deze leersoort in de middenprijsklasse.
Gepatineerd leder
Dit is ook een semi-aniline leersoort waarbij door middel van een speciale techniek een bepaald licht, donker effect op de huid is aangebracht en van een transparante beschermlaag is voorzien, waardoor een speciale glanzende klassieke uitstraling ontstaat.
Aniline leder
Aniline leder is een van de fraaiste en meest natuurlijke leersoorten. Niets aan deze leersoort is gecorrigeerd of weggewerkt, waardoor u de volle natuur ziet en voelt. Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving. Omdat slechts weinig huiden geschikt zijn om tot Aniline leer verwerkt te worden behoort deze leersoort prijstechnisch tot de duurste leersoorten.
Geolied Aniline leder
Deze leersoort heeft de comforteigenschappen van Aniline leer gecombineerd met wat meer natuurlijke kenmerken in het oppervlak van de huid. Tijdens het productieproces is een bepaalde hoeveelheid speciale olie toegevoegd, welke geheel opgenomen werd door de huid. Hierdoor ontstaat een prachtige natuurlijke leersoort met een zeer speciale matte grip.
Gewaxt Aniline leder
Dit type leer is te vergelijken met Oiled Aniline leer maar hier werd tijdens de productie bij de eindafwerking een hele dunne wax of parafine laag aangebracht. Het leer krijgt hierdoor een speciale oude haast antieke uitstraling en een vettige touch. Beide leersoorten (Oiled - en Waxed Aniline) behoren, veroorzaakt door de extra bewerkingsprocessen tot de duurdere leersoorten.
Nubuck leder
Indien een prachtige volnerf huid feitelijk verwerkt is tot een Aniline leer en achteraf wordt deze leersoort heel licht aangeschuurd (opgeruwd), waardoor een fluweelzacht oppervlak ontstaat, wordt het Nubuck leer genoemd. Nubuck heeft een suèdeachtige uitstraling en biedt u een optimaal en behaaglijk wooncomfort.
Leatherlook
Leatherlook is geen echt leder, maar lijkt er wel veel op. Het wordt bij bepaalde winkels ook verkocht als artificial of counterfeit leather (vrij vertaald: nep leder). Het grote voordeel van Leatherlook is dat het makkelijk te onderhouden is. Zo kan het gewoon met een vochtige doek onderhouden worden en dringt vuil niet door in de bekleding. Om de levensduur van Leatherlook te verlengen is het echter aan te raden het te behandelen met speciale reiniger en onderhoudsmiddelen.
Sinds een aantal jaren is er ook een stof die erg veel op leder lijkt. Deze wordt onder verschillende benamingen verkocht zoals "Nabuco" of "Renna". Nadeel van deze materialen is dat ze niet de duurzaamheid van echt leder hebben. Het voordeel is dat ze vele malen goedkoper zijn.
Het dagelijks onderhoud van leder
Stof leder steeds af met een zachte doek. Wrijf vervolgens het leder zacht na met een vochtig zeem. Dep steeds meteen op wat gemorst wordt, zodat het vocht de kans niet krijgt om in het leder te dringen. Is dat laatste toch het geval, gun het leder de tijd. U zal verwonderd staan hoe een vlek na verloop van tijd zal wegzakken. Wrijf nooit plaatselijk te hard om een plek te verwijderen. De poriën verstoppen en er blijft een glimmende vlek over.
Nog enige tips
- Reserveer een lederen zeem en zachte doek speciaal voor het lederen salon zodat reinigingsmiddelen (vb. amoniak) en vuil niet op het leder kunnen inwerken.
- Gebruik voor dagelijks onderhoud dat enigszins vochtig zeem dat in ronddraaiende bewegingen over het leder wordt bewogen.
- Hou de vochtigheidsgraad in uw woonkamer op peil. Droge lucht droogt leder vlugger uit. En luchtvochtigheid van 50-60 is aanbevolen.
- Direct fel zonlicht kan voor veel ledersoorten schadelijk zijn. Dus lederen meubelen nooit in direct zonlicht plaatsen. Let vooral op met rode kleuren die sneller reageren op de infraroodstraling van de zon.
- Zet de lederen meubelen ook niet te dicht bij de kachel of centrale verwarming. Het leder droogt dan plaatselijk uit. Ook houten rompen van het meubel kunnen gaan trekken en
- scheuren
LEDERCOLLECTIE GROUP MECAM
1. TAURUS leders
Deze leders vallen onder de normering van TAURUS leder en zijn in afwerking steeds voorzien van een beschermende toplaag om de 5 jaar garantie te kunnen borgen. Littekens , kleurverschillen en structuurverschillen zijn kenmerkende natuurlijke eigenschappen van deze leders.
Om optimaal te kunnen genieten van uw leder raden wij de “leather guard plus +” service sets aan van de firma Oranje. De garantie van 5 jaar kunnen we enkel borgen wanneer het leder volgens de specifieke voorschriften vermeld op de servicesets is onderhouden.
Volgende algemene richtlijnen vereisen ook de nodige aandacht :
- Afscherming van direct zonlicht
- Voldoende afstand van warmtebron
- Bescherming tegen vet en transpiratie
- Stofvrij houden met droge katoenen doek
- Onderhoud met specifiek onderhoudsmiddel
- Vlekken onmiddellijk verwijderen door te deppen met keukenpapier – geen oplosmiddelen gebruiken !
- Wij adviseren voor het onderhoud van TAURUS leder de producten van Oranje leather care aan : Leather Guard plus +
Echtheden van de TAURUS COLLECTIE : vlgs UNI EN ISO norm leder
1. Buigproef : 50000 cycli – geen schade
2. Wrijfechtheid DROOG : 5 op grijsschaal bij 500 cycli
3. Wrijfechtheid NAT : 4 op grijsschaal bij 250 cycli
4. Hechting finish : min 2.5 N/10mm
5. Lichtechtheid : > 5 op blauwschaal
Voor service steeds contact opnemen met de leverancier van uw aangekocht onderhoudsmiddel.
TAURUS codering :
W340/W341/W417/W420/W455/W499/W511/W526/W633/W666/W745/W888
2. SEMI ANILINE en ANILINE leders
Door de specifieke afwerking van deze leders worden de natuurlijke eigenschappen behouden en vertonen ze dus meer de stempel van de natuur ; o.a. littekens , insectenbeten , mestvlekken en kleurverschillen zijn typische kenmerken die dan ook verwerkt worden op zichtbare plaatsen in uw bankstel. Deze kenmerken vormen het unieke karakter van deze leders en doen geen afbreuk aan de kwaliteit ervan.
Omwille van de kenmerkende echtheden vraagt dit leder specifiek onderhoud en zorg :
- Afscherming van direct zonlicht
- Voldoende afstand van warmtebron
- Bescherming tegen vet en transpiratie
- Stofvrij houden met droge katoenen doek
- Onderhoud met specifiek onderhoudsmiddel
- Vlekken onmiddellijk verwijderen door te deppen met keukenpapier – geen oplosmiddelen gebruiken !
- Wij adviseren voor uw onderhoud de producten van Oranje leather care
Echtheden van de SEMI ANILINE en ANILINE leders : vlgs UNI EN ISO norm aniline leder
1. Buigproef : 20000 cycli – geen schade
2. Wrijfechtheid DROOG : > 3 op grijsschaal bij 50 cycli
3. Wrijfechtheid NAT : > 3 op grijsschaal bij 20 cycli
4. Hechting finish : n.v.t.
5. Lichtechtheid : >2 op blauwschaal
Voor service steeds contact opnemen met de leverancier van uw aangekocht onderhoudsmiddel.
SEMI ANILINE codering :
o W828 / W510 leder : leather wax & oil set
▪ Dit leder werd afgewerkt met een was/olie finish en dient dus regelmatig gevoed worden met een leder wax.
o W509 leder : nubuck kit
▪ Dit leder werd voorzien van een transparante beschermlaag die door gebruik zal verdwijnen ; regelmatig onderhoud met de leder nubuck kit is dus aangeraden.
ANILINE codering :
o W644 leder : 100% aniline
▪ Dit leder is 100% puur natuur en is niet voorzien van een beschermlaag zodat het uiterst gevoelig is aan externe invloeden. Voor dit leder is er geen specifiek onderhoudsmiddel beschikbaar en kunnen vlekken , verkleuring , krassen , e.d. niet als klacht aanvaard worden.
Onderhoud stoffen
Twijfelt u? Vraag meteen raad aan ons!
Algemeen onderhoud
Reinig de stof van uw meubel regelmatig met een stofzuiger. Verwijder vlekken met een vochtige, propere doek die werd gedrenkt in een zachte zeepoplossing en vervolgens goed werd uitgewrongen. Vermijd producten met blekende bestanddelen (zoals waspoeders). Deze kunnen namelijk inwerken op de kleuren. Na het reinigen met zeep moet in elk geval worden nagespoeld met proper water en een propere doek.
Verwijder weerbarstige vlekken met een ontvlekker. Probeer het product eerst op een onzichtbare plaats om te zien of het de kleuren aantast of kringen nalaat. Gebruik een daartoe bestemd schuimproduct voor een grondige reiniging. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing voordat u de stof te lijf gaat! Indien de overtrek van uw zitmeubel kan worden afgenomen, laat u deze best chemisch reinigen. Het gebruik van andere reinigingsmiddelen houdt namelijk altijd bepaalde risico’s in: de stof kan krimpen of verkleuren, het product kan sporen of kringen achterlaten op de stof…
Wol
Wol is van nature vuil afstotend en niet zo kleurecht als synthetische stoffen.
Mohair
Mohair wordt geweven uit angorawol, is fluweelachtig maar kan een licht kriebelig gevoel geven en heeft dezelfde eigenschappen als wol.
Synthetische stoffen
Deze verkleuren bijna niet en worden sneller vuil dan wol, maar ze zijn vrij goed te reinigen.
Katoen en linnen
Deze worden, omwille van hun decoratieve waarde, meest gebruikt. Ze zijn meestal wel mode gebonden en zijn erg vatbaar voor vuil en verkleuringen. Sommige zetels hebben evenwel afneembare hoezen die in de wasmachine kunnen gestopt worden.
Grondig reinigen van stoffen salon met droog schuim
Spuit het droog schuim op de stof. Het schuim trekt het vuil aan en kan na enkele uren worden verwijderd met een vochtige doek. Verwijder het schuim zo goed mogelijk, anders blijft het vuil aantrekken. Wrijf het salon na enkele dagen nog eens op met een vochtige doek. De zetel zal wel sneller vuil worden als hij behandeld is met droog schuim.
Onderhoud van meubelstoffen
Meubelstoffen vragen een regelmatig onderhoud om ze in topconditie te houden. Regelmatig stofzuigen of uitborstelen is zeker aan te raden. Zo kan los vuil zich moeilijker in het weefsel nestelen.
Vlekkenreiniging
Eerste hulp bij vlekken
Verwijder vlekken meteen! Hoe langer vuil en vlekken blijven bestaan, hoe moeilijker het wordt om ze te verwijderen. Gebruik steeds een absorberende doek, zacht papier of een spons om kleine plekjes en vlekken op te deppen. Zorg ervoor dat u de vlek niet dieper in het weefsel drukt. Harde substanties, zoals kauwgom, kaarsvet, e.d. worden er beter met een bot mes afgehaald. De sporen kunnen meestal verwijderd worden door voorzichtig te deppen. Volg de vlekkenwijzer indien dit niet lukt. Probeer het vlekken verwijderend product uit op een niet zichtbaar gedeelte van de stof. Zo test u uit z of de behandeling geen schade veroorzaakt. Schakel een erkend reinigingsbedrijf in als professioneel reinigen noodzakelijk blijkt.
Vlekkengids
Olieachtige vloeistoffen
Neem zoveel mogelijk vloeistof op met een schone en absorberende doek. Gebruik vervolgens een neutrale zeep of een merkshampoo voor de bekleding, maar vergeet niet te verdunnen.
Reinig steeds met een deppende beweging in plaats van een wrijvende of vegende beweging. Werk van de buitenrand van de vlek naar binnen toe om te voorkomen dat de vlek uitbreidt. Spoel de zeep of shampoo uit met warm (niet heet!) water.
Dikke vloeistoffen
Verwijder de substantie eerst zoveel mogelijk met een bot mes. Opdeppen, niet vegen. Behandel vervolgens met een vlekken verwijderaar waarin een chemisch reinigende vloeistof zit.
Vaste voedsel en vaste stoffen
Schep op met een bot mes en zuig achteraf het resterende vuil op. Verwijder vervolgens de resterende vlek met een neutrale zeep of shampoo. Gebruik een schone, absorberende doek en wrijf van buiten naar binnen. Spoel de zeep of shampoo altijd uit met warm (niet heet!) water.
Alcoholische dranken,koffie en thee
Neem de vloeistof zoveel mogelijk op met een schone en absorberende doek. Spoel de resterende vloeistof uit met warm (niet kokend!) water, eventueel met gebruik van een neutrale zeep. Niet laten inweken! Gebruik de oplossing met mate en spoel ten slotte de zeep of shampoo uit met warm (niet heet!) water.
Melk en room
Neem de gemorste substantie zoveel mogelijk weg. Ga daarbij te werk zoals voor de andere vloeistoffen. U kunt ook benzine gebruiken.
Ijs
Was uit met lauw water en behandel eventueel met een vlekkenmiddel.
Eigeel
Reinigen met een doek gedrenkt in water en ammoniak.
Pas op! Gebruik geen ammoniak bij meubelen in bleke eik. Deze zijn hier erg gevoelig voor.
Kauwgom
Wrijf onmiddellijk weg met ijsblokjes of leg in de diepvries leggen om er daarna af te krabben. Was oude vlekken eventueel meerdere malen met vlekkenwater.
Kaarsvet
Verwijder het vet aan de oppervlakte met een bot mes. Behandel deze vlek na met een vlekken verwijderraar met een chemisch reinigende vloeistof. U kunt de vlek ook afdekken met een aantal lagen keukenpapier en met een warm strijkijzer het vet opstrijken. Enige voorzichtigheid is hier wel geboden!
Fruit,balpen en bloed
Verwijder de vlek met neutrale zeep of een merkshampoo. Gebruik wel steeds KOUD water, want warm water zet zich in het weefsel vast. Gebruik voor het aanbrengen van de oplossing een schone, absorberende en kleurechte doek. Reinig met een deppende beweging, zonder te wrijven wrijven. Spoel de zeep of shampoo vervolgens uit met koud water.
Inkt
Neem de nog niet in de stof doordrongen inkt weg met een vloeiblad of absorberend papier. Verwijder daarna de vlek met in warm water opgeloste alcohol (1/3 alcohol, 2/3 water). Soms kan citroen ook helpen.
Verf en olieverf
Verwijder zoveel mogelijk verf met een bot mes, dep op en verwijder de rest met terpentine. Spoel daarna grondig uit met water en zeep of shampoo (van een gekend merk).
Urine en braaksel
Verwijder zoveel mogelijk met een schone, absorberende doek. Pak regelmatig een schoon deel van de doek. Werk van de buitenrand naar binnen toe om te voorkomen dat de vlek zich verder uitbreidt. Spoel uit met warm water.
Vet,motorolie en schoensmeer
Verwijder de vlek met een vlekkenverwijderaar met chemisch reinigende vloeistof. Deze koopt u in de meeste supermarkten of winkels met huishoudelijke producten. Wrijf of veeg niet, maar dep. Lees de gebruiksaanwijzing grondig door alvorens het product te gebruiken. Spoel de vlekken verwijderraar altijd uit met warm (niet heet!) water.
Kleefstoffen
was meerdere malen met aceton. Gebruik echter géén aceton bij acetaat- en chloorvezels. Behandel verse vlekken van componentenlijm meteen met aceton.
Lippenstif
Dep af met alcohol.
Parfum
Bij kleurechte stoffen: neem op met alcohol en was met fijn wasmiddel.
Soorten matrassen
Door Noëlle van der Weel
Expert Woning & Huishouden
Tegenwoordig zijn er maar weinig matrassen met 1 soort vulling. De meeste matrassen hebben een vulling met meerdere lagen van 1 of meerdere materialen, zoals diverse soorten schuim, pocketveren, vezels, (kunst)latex of een combinatie daarvan. Dé ideale combinatie die iedereen prettig vindt, bestaat niet. Probeer dus veel matrassen uit om erachter te komen wat jij fijn vindt.
Pocketvering
Pocketveren zijn metalen springveren die elk verpakt zijn in een zakje van katoen of 'non-woven'-textiel. Een matraskern bestaat uit tientallen of zelfs honderden pocketveren. Soms zelfs meerdere lagen op elkaar. Doordat ze in individuele zakjes zitten, functioneren alle pocketveren afzonderlijk van elkaar. Door de pocketveren verschillend op te bouwen kan de fabrikant ‘comfortzones’ aanbrengen. Zo worden bepaalde delen van het lichaam beter ondersteund.
Meestal zit boven en onder de kern van de pocketvering een of meerdere lagen schuim. Wanneer aan 2 kanten dezelfde laag zit kun je de matras aan 2 kanten beslapen. Maar bij steeds meer matrassen zit de comfortlaag alleen aan de bovenkant. Zo’n matras kun je niet keren. Fabrikanten beweren graag dat dit voor de levensduur niet uitmaakt, maar dat is onzin. Een matras regelmatig keren zorgt niet alleen voor een gelijkmatiger belasting, maar is ook beter voor de ventilatie - het luchten - van een matras
Koudschuim
Koudschuim wordt ook wel High Resilience-schuim (HR-schuim) genoemd. Door de open celstructuur neemt de veerkracht van het materiaal toe. De ventilatie van koudschuim is doorgaans wat minder goed dan bij PE-schuim. Op dit moment is koudschuim de meest gebruikte schuimsoort voor matrasvullingen. De kwaliteit van deze schuimmatrassen varieert enorm. Overigens heeft de naam niets te maken met hoe koud of warm het schuim aanvoelt, maar met de manier waarop het schuim wordt geproduceerd.
Traagschuim
Traagschuim is ook bekend onder andere namen: memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de contouren van je lichaam. Daardoor voel je in traagschuim geen drukpunten. Veel mensen vinden dit comfortabel. Vooral voor bedlegerige mensen is traagschuim daardoor heel prettig. Helaas bieden traagschuimmatrassen niet altijd goede lichaamsondersteuning. Ook ventileert traagschuim vaak niet zo goed. Let bij traagschuimmatrassen dus goed op de score voor lichaamsondersteuning en ventilatie.
Traagschuim kan erg gevoelig zijn voor omgevingstemperaturen. Zo kan de matras keihard worden in een koude kamer. Als je op de matras gaat liggen wordt hij door je lichaamswarmte weer zachter. Dit kan wel even duren. Wij testen bij matrassen met traagschuim in de vulling hoe sterk ze reageren op de omgevingstemperatuur.
Polyetherschuim of PE-schuim
Polyether- of PE-schuim is de goedkoopste schuimsoort en wordt vaak gebruikt in de goedkoopste matrassen. PE-schuim is er in vele dichtheden en kwaliteiten. Ondanks de lage prijs doen de PE-schuimmatrassen die wij testten het helemaal niet zo slecht. De meeste ventileren prima, geven voldoende lichaamsondersteuning en komen goed uit onzelevensduurtest. Sterker nog: PE-schuim blijkt prima bestand tegen een warme, vochtige omgeving. Desondanks wordt PE-schuim steeds minder gebruikt in matrassen. Vooral in duurdere modellen kom je het nauwelijks meer tegen.
Latex
Matrasfabrikanten duiden vulling van hun matras vaak aan met 'schuimrubber'. Maar eigenlijk mogen alleen matrassen van latex zo heten. De overige materialen zijn gewoon 'schuim' en geen 'schuimrubber'. Latexvulling kan zowel van natuurrubber als van synthetische latex gemaakt zijn. Vaak is het een combinatie. De kwaliteit is afhankelijk van de gebruikte percentages natuurrubber en synthetisch rubber. Doorgaans is natuurrubber beter. Latex is erg soepel en voelt comfortabel, maar de ventilatie kan minder zijn.
Gel
Gel wordt op verschillende manieren verwerkt in matrasvullingen. De gellaag kan bestaan uit een schuimlaag met heel kleine geldeeltjes verspreid door het schuim. Er is ook een variant waarin de gel wordt verwerkt in een massieve laag.
Geltex
Geltex is een nieuw materiaal waarbij gel is verwerkt in koudschuim. Het is ontworpen door matrassenproducent Recticel en wordt exclusief gebruikt in de merken die Recticel voert, zoals Ubica en Lattoflex. Recticel schrijft aan Geltex allerlei geweldige eigenschappen toe. Onze collega's van het Duitse Stiftung Warentest testten in het najaar van 2015 2 Geltex-matrassen. Hoewel 1 van de 2 als beste uit die test komt, zagen ze geen merkbaar betere 'ligeigenschappen'.
Technogel
In ons lab zagen we ook een matras voorbijkomen van het merk Technogel. In deze matras zit een laag die bestaat uit met gel gevulde kussentjes. Omdat de gel koel aanvoelt, is Technogel volgens de fabrikant ideaal voor mensen die het warm hebben in bed. Dat bevestigt ons lab, maar constateert ook dat de Technogellaag bijzonder slecht ventileert. Dit geldt voor alle massieve gellagen in matrassen.
Vezels
Ook in ontwikkeling zijn matrassen met 1 of meer lagen van natuurlijke of kunstvezels. Bij deKindermatrassentest zagen we bij 1 van de matrassen al een laag van natuurlijke vezels, en in oktober 2015 testten we de Van Lanschoot Vlair 200 met een kern van 3D-geprinte kunstvezels. In januari 2016 publiceerden we de testresultaten van de Coco-Mat Atlas, een matras met 3 lagen kokosvezels. De vezellagen hebben allemaal de overeenkomst dat ze bijzonder goed ventileren. Helaas wordt deze perfecte ventilatie bij sommige matrassen tenietgedaan door de schuimlagen eromheen.
Bonellvering
Bonellvering is een binnenveringsoort die bestaat uit vele losse, dubbelconische vier- of vijfslagsveren. Deze zijn onderling verbonden met een spiraalveer. Bonellveringmatrassen zijn in Nederland tegenwoordig niet zo populair meer. Deze vering wordt wel nog vaak gebruikt in boxspringonderstellen. Een matras met bonellvering is slecht in zones te verdelen. Daarnaast beweegt hij lang na als je je omdraait.
Waterbed
Er zijn 2 soorten waterbedden: hard- en softsiders. Een hardside waterbed ligt in een ledikant. De zijwaartse druk wordt opgevangen door de zijwanden van het ledikant. Een softside waterbed heeft een zachte schuimrubberen omlijsting die de zijwaartse druk opvangt.
Een waterbed vormt zich perfect naar de lichaamscontouren, terwijl de temperatuur en andere zaken naar eigen voorkeur zijn in te stellen. Tenslotte heb je minder last van stof, bacteriën en huisstofmijt in een waterbed. Nadelen zijn er ook. Een waterbed vereist permanent energie, vergt relatief veel onderhoud, en ventileert slecht. Er is ook een groter risico op flinke defecten, zoals lekkage en kapotte verwarmingselementen.
Bron; http://www.consumentenbond.nl/matras/soorten-matrassen
Onderhoud matras
Een matras onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Een goed matras heeft een levensduur tussen de 8 en 10 jaar. Met goed matras onderhoud kunt u die levensduur verlengen.
Matras omkeren
Een van de manieren om uw matras een langere levensduur te geven is: keer hem regelmatig om. Dit komt de ventilatie en de levensduur van de matras ten goede. Het is aan te raden om een matras 1 of 2 keer per maand te keren, van links naar rechts en van onder naar boven.
Bij een aantal matrassen is het niet mogelijk ze te keren door de opbouw van de matras. Zo heeft een aantal matrassen bijvoorbeeld een toplaag van schapenwol.
Matrasdrager
Onderhoud van een matras kan al heel simpel. Zorg voor een goed ventilerende en verende matrasdrager. Tegen het schuiven op de drager kunt u een matrasdek gebruiken. Een molton hoeslaken geeft extra bescherming en comfort bovenop het matras.
Matras niet vouwen
Vouw een matras nooit helemaal dubbel, dit kan schade veroorzaken aan het binnenwerk. Dat is niet bevorderlijk voor de levensduur van de matras.
Vocht voorkomen
Vocht is niet goed voor de levensduur van de matras. Matrassen en dekbedden worden altijd een beetje vochtig door transpiratie tijdens het slapen. Onderhoud het matras dus door het dekbed en de slaapkamer goed te luchten.
Huisstofmijt in het matras
Goed matras onderhoud betekent ook dat u het matras huisstofmijtvrij en schoon moeten houden. Dit kan door het matras eens per maand licht af te borstelen of voorzichtig te stofzuigen. Houd het matras op zijn kant en borstel of stofzuig vervolgens beide kanten.
Tijk
De tijk van de matras wordt ook wel matrashoes genoemd. Een matras met afneembare tijk maakt onderhoud helemaal makkelijk. Kijk op het wasvoorschrift of u de tijk in de wasmachine mag wassen of beter naar de stomerij kunt gaan.